Behandling

Om behandling och vård mot depression

Det finns flera olika behandlingsmetoder mot depression, ex mediciner och terapi. Vilken behandling som är lämpligast avgörs av läkare utifrån patientens symptom och behov och ibland kombinerar man flera olika behandlingar för att nå resultat. I denna artikel går vi kortfattat igenom vanliga behandlingar mot depression.

Behandlingar

Läkemedel – Antidepressiva mediciner används ofta i behandlingen av deprimerade. Man kan även bli ordinerad andra typer av läkemedel som exempelvis sömntabletter för att kunna sova ordentligt.

Terapi – terapi erbjuds ofta som en del av vården vid depression. Terapi förekommer i flera olika former och inriktningar, som kognitiv beteendeterapi och pyskodynamisk terapi. Gruppterapi finns också, liksom samtalsstöd hos kurator. Vilken typ av terapi som är aktuell avgörs i samråd med läkaren.

Sömn, kost och motion – Bra rutiner är viktigt för att en deprimerad person ska komma i balans igen. Bra sömnvanor, matvanor och motion hjälper kroppen och hjärnan att återhämta sig och få energi.

Undersökning – en del sjukdomar har depression som symptom. Därför är det viktigt att läkaren gör en samlad bedömning av patientens problem och undersöker om depressionen kan ha sin grund i någon annan sjukdom. Ex kan blodbrist, felaktiga nivåer av sköldkörtelhormon och kalk ge depressionsliknande symptom.

Elbehandling – Vid svåra fall av depressioner kan patienten få elbehandling, eller ECT som det också kallas. Precis som med antidepressiva läkemedel går även elbehandlingen ut på att manipulera de signalsubstanser i hjärnan som påverkar vårt mående, fast med elstimulering istället.

Under elbehandlingen är patienten nedsövd och innan man når effekt brukar man behöva upprepa behandlingen mellan 5-12 gånger. Precis som med läkemedelsbehandling finns biverkningar även med denna behandlingsmetod, minnesproblem är en av de vanligaste biverkningarna

Vården

Vård för depression kan ges av vårdcentralen eller psykiatrin beroende på patientens behov. Mår man mycket dåligt kan man ta kontakt med psykakuten för att få omedelbar hjälp. Vanligast är dock att man först söker vård hos sin vårdcentral där läkaren antingen själv tar ansvar för behandlingen eller remitterar vidare till psykiatrin för vidare vård. Man kan också kontakta psykiatrin själv för att få hjälp.

Psykiatrin är i sin tur indelad i öppenvård och slutenvård. I öppenvården besöker patienten mottagningen för terapi eller för medicinering för att sedan gå hem, medan man inom slutenvården vårdar patienterna inneliggande på en avdelning precis som på ett sjukhus.

Psykiatrisk vård kan vara antingen frivillig eller under tvång beroende på patientens behov. Om en person lider av en allvarlig psykisk störning och anses utgöra en fara för sig själv eller andra och vägrar ta emot vård kan lagen om tvångsvård tillämpas.