En depression kan ta sig uttryck på olika sätt och alla deprimerade har inte samma symptom. Men den gemensamma nämnaren för sjukdomen är att man är nedstämd och har varit det under en längre tid och att humöret ändrats. Det är inte heller ovanligt att man får fysiska symtom när man är deprimerad.
Vanliga symptom
Nedstämdhet och humörsvängningar – Generellt brukar man säga att en nedstämdhet är varaktig under längre tid om den håller i sig i två veckor eller mer. Nedstämdheten kan ta sig uttryck som att man tappat intresset för saker och ting, att man ser allting negativt eller att man har tappat orken. Det är också vanligt att man tappar tron på sig själv och får låg självkänsla. Man kan också drabbas av ångest, känna oro och trötthet.
Nedstämdheten blir extra tydlig när man jämför med sitt vanliga jag, har man slutat göra sådant man i vanliga fall tycker är roligt så kan det ligga en depression bakom. Humöret kan också vara annorlunda mot normalt, kanske blir man lättare arg eller är mer retlig än vanligt. Man kan också börja få tankar på döden och fundera på att ta livet av sig.
Kroppsliga symptom – Mår man dåligt psykiskt kan även kroppen påverkas. Huvudvärk, magproblem, muskelspänningar och sömnproblem hör till de vanligare besvären. Likaså hjärtklappning.
Diagnos
När man söker vård för sina besvär talar man först med läkaren om hur man mår och sen brukar man få fylla i ett formulär där man skattar sina symptom på en skala. Utifrån formuläret och samtalet kan läkaren sen se vilka besvär patienten har och sedan sätta en diagnos. Ibland vill läkaren även utesluta fysiska sjukdomar som orsak till nedstämdheten och kompletterar med en läkarundersökning.
Ett av dessa självskattningstester är MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale) som består av tio frågor som man besvarar på en skala från 1-6. Ju högre poäng man får på testet, desto svårare är de depressiva besvären.
När diagnosen depression har satts börjar behandlingen för att få patienten att må bättre igen.