Till skillnad från egentlig depression som förekommer världen över är årstidsbundna depressioner ett fenomen som förekommer i länder med stora skiftningar i årstiderna. Enligt forskarna är det troligtvis ljusskillnaderna som orsakar sjukdomen och man har en teori om att kroppens sömnhormon melatonin rubbas av dessa. Mängden melatonin som produceras påverkas nämligen av hur mycket ljus vi vistas i. När den ljusa eller mörka årstiden passerat, beroende på vilken av dem man mår dåligt under, så försvinner symtomen och man tillfrisknar.
Symptom
Det tycks vara vanligare att drabbas av årstidsbunden depression (Seasonal Affective Disorder, SAD) under de mörka årstiderna än under de ljusa. Utmärkande symtom för de som drabbas under de mörka månaderna är stort sömnbehov, trötthet, sötsug, viktuppgång samt de klassiska symtomen för depression som exempelvis nedstämdhet.
De som drabbas under de ljusare perioderna av året brukar ha motsatta problem. Där kan problemen istället vara sömnsvårigheter och aptitlöshet vid sidan av de vanliga depressionssymtomen.
Det är vanligare att kvinnor drabbas av årstidsbunden depression än män. Det är också klarlagt att årstider kan ha en negativ effekt på alla som är deprimerade.
Behandling mot årstidsbunden depression
Ljusterapi är en av metoderna som används för att behandla årstidsbunden depression vintertid. Med ljusets hjälp försöker man påverka produktionen av sömnhormon att hålla sig på en normal nivå även under de mörka månaderna av året. Tyvärr fungerar inte behandlingen för alla som drabbas. Samtalsterapi och mediciner kan också användas för att komma till rätta med sjukdomen.
Det finns även en hel del man kan göra själv i förebyggande syfte. Bland annat är motion, dagsljus och sunda sömnvanor tre viktiga ingredienser för att förebygga sjukdomen. Den som har svåra besvär rekommenderas däremot alltid att ta kontakt med vården för vidare hjälp.