Samtalsterapi används ofta i behandlingen av olika depressionstillstånd. Precis som med läkemedel finns det olika varianter av terapi, ex gruppsamtal, Kognitiv Beteendeterapi eller Psykodynamisk terapi. Det är läkaren som avgör vilken behandlingsform som är lämpligast från fall till fall.
Ibland kanske inte någon regelrätt terapi är nödvändig, då kan exempelvis samtalsstöd med lämplig läkare eller kurator ordnas. Under dessa samtal kan man bolla sina tankar och problem och få nya perspektiv och insikter som hjälper en vidare. Ibland behöver man bara någon att prata med när livet känns tungt, någon som lyssnar eller någon som med sin erfarenhet kan ge lugnande råd och besked.
I Sverige erbjuds framförallt två former av terapi: Kognitiv Beteendeterapi (KBT) och Psykodynamisk terapi. I bägge fallen har terapeuten tystnadsplikt.
Psykodynamisk terapi
Grunden till den Psykodynamiska terapin kan spåras tillbaka till Sigmund Freud och psykoanalysen. Under åren har terapiformen utvecklats men många associerar fortfarande ordet terapi med Freuds psykoanalytiska terapisessioner där patienten ligger på en divan och pratar om barndomen med terapeuten utom synhåll.
Under den psykodynamiska terapin pratar man med terapeuten om sina känslor, sitt liv, sina tankar och problem. Terapeuten förhåller sig neutral, lyssnar och ställer frågor. Tanken är att patienten genom att prata om sitt liv själv ska komma fram till hur han eller hon ska hantera sina problem.
Kognitiv Beteendeterapi (KBT)
Inom den kognitiva beteendeterapin fokuserar man mycket på nuet och framtiden genom att arbeta med de tankar och beteenden patienten har. Anhängare av denna typ av terapi anser att patienten genom att ändra beteende och tankesätt kommer må mycket bättre.
För att uppnå dessa förändringar kan terapeuten låta patienten göra vissa övningar och olika tankexperiment för att visa att det finns andra sätt att tänka. Mellan besöken brukar patienten också få vissa läxor och saker att öva på för att komma framåt. Denna terapiform är vanlig för de som exempelvis har en fobi, då kan läxan för en ormrädd till en början vara att läsa en faktatext om en orm, för att nästa gång vara att titta på en bild på orm. I slutskedet är målet att patienten till och med ska kunna hålla i en orm.
Forskning har dock visat att denna typ av terapi även är effektiv i behandling av depressioner, så KBT har ett brett användningsområde.
Hur lång tid man behöver gå i terapi är individuellt oavsett terapiform. Det beror helt på vilken typ av problematik man har och hur behandlingen utvecklar sig.