Långvarig stress kan leda till utmattningssyndrom, eller som en del kallar det utmattningsdepression eftersom sjukdomssymptomen liknar de vid en depression. Ibland kan sjukdomen också leda till depression för den drabbade.
Vad är stress?
Stress i sig är inget farligt för människan, det är en av våra överlevnadsmekanismer. Det är när stresspåslaget är konstant över lång tid som det blir farligt eftersom vi behöver återhämtning mellan stressperioderna om vi ska må bra.
Stress sätter igång en rad processer i kroppen, exempelvis påverkas hjärtat och utsöndringen av hormoner. Allt för att vi ska klara av situationen vi står inför genom att kämpa eller fly, en överlevnadsmekanism som sagt. I dagens moderna samhälle står vi dock inför en helt annan typ av hot och faror än vi gjorde vid mänsklighetens begynnelse och därför kan stress istället bli negativt för oss. Hittar vi inget sätt att bekämpa hotet kan stressen pågå under lång tid, samma sak om vi inte ens kan identifiera hotet. Det optimala för människan är ett högt stresspåslag som sen går ner till normal nivå.
Vad som stressar oss kan också vara svårt att veta, exempelvis kan vi omedvetet bli stressade av surret från elektroniska maskiner eller av bakgrundsljud från gatan. När man pratar om utmattningssyndrom som är en stressutlöst sjukdom brukar man ofta se att den drabbade haft en tung arbetsbörda under lång tid. Ibland i kombination med andra stressmoment som utlöst sjukdomen.
Symptom vid utmattningsdepression
Om man drabbats av ett utmattningssyndrom kan man få problem med kognitiva, emotionella och fysiska funktioner. Man kan känna sig ledsen, trött, ha problem med magen och svårt att koncentrera sig bland annat. Många av symptomen påminner om de man får vid depression, en del blir även deprimerade.
Det bästa arbetet mot utmattningssyndrom är det förebyggande arbetet. Men har man väl drabbats är det enda botemedlet vila och återhämtning för att sen stegvis trappa upp mot ett normalt liv. Återhämtningen kan ta flera år innan man är tillbaka i full form igen och behandlingen kan innehålla både medicinering och terapi. Motion brukar också framhållas som en viktig faktor i återhämtningsprocessen.